Alles over je eerste koophuis als starter

Ben je afgestudeerd? Heb je de eerste belangrijkste stappen van je carrière gezet? Wanneer je op zoek bent naar je eerste koophuis is het handig om meer te lezen. Je bent immers jouw dure huurhuisje en studerende huisgenoot een beetje zat. Wat zijn je mogelijkheden en gaat het lukken om een hypotheek te krijgen met een starterssalaris?
Gemakkelijk is het wellicht niet, maar er zijn allerlei mogelijkheden.

Eerste koophuis financieren: eigen geld gespaard is een goed idee

Een grote zak met eigen geld meenemen wanneer je je eerst koophuis gaat financieren, wordt steeds belangrijker. Natuurlijk is het dan handig om goed te weten welk bedrag je maximale hypotheek is. Wanneer je je droomhuis tegenkomt dat boven je budget is, of je wilt verbouwen weet je dan precies hoeveel je zelf moet aanvullen. Je maximale hypotheek is het bedrag dat je maximaal mag lenen voor je eerste koophuis. Wat je maximaal mag lenen voor een huis heeft te maken met je eigen financiële doelen, wensen en mogelijkheden. Goed om te onthouden: in 2018 mag je nog maar 100% van de waarde van je nieuwe woning financieren. Dat betekent dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je nieuwe huis. Het meebrengen van eigen geld voor het betalen van allerlei bijkomende kosten wordt hierdoor steeds belangrijker. Sparen om uiteindelijk een eigen koophuis te financieren, is daarom heel verstandig.

Ouders to the rescue bij je eerste koophuis

Als je een eigen huis gaat kopen, kunnen ouders of bekenden je soms helpen. Dat kan bijvoorbeeld via een schenking, een lening of het meetekenen op de hypotheek. Belangrijk om te weten als je voor de laatste mogelijkheid kiest is dat je ouders dan in feite hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de lening. Met hulp van anderen gaat het kopen van een huis veel gemakellijker. En dat kan jij als starter op de huizenmarkt goed gebruiken. Ook als je ouders niet kunnen ondersteunen, is een steuntje in de rug heel fijn. Dat kan in de vorm van een starterslening en de hulp van een goede hypotheekadviseur. Een onafhankelijk adviseur helpt je namelijk het gehele proces om het beste voor jou te regelen.

Laat je goed informeren over een starterslening

De overheid heeft om starters op de woningmarkt te helpen de starterslening ontwikkeld. Daarmee kun je een extra krediet krijgen bovenop de hypothecaire lening van de geldverstrekker, zoals een bank of verzekeraar. De starterslening wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Laat je goed informeren of je recht hebt om deze mogelijkheid. Dat is afhankelijk in welke gemeente je woont en ook of je van een woningcorporatie gaat kopen.

Eigen huis gekocht en je eerste hypotheek geregeld? Start dan met energietarieven vergelijken en het besparen van veel geld op je energierekening. Het geld wat je overhoudt, kun je natuurlijk beter besteden aan de inrichting van je nieuwe huis.

Alles over je eerste koophuis als starter
10 (100%) 1 vote