Is hagelschade op zonnepanelen mogelijk

Is hagelschade op zonnepanelen mogelijk?

Een hagelbui is nooit fijn. Het kan verscheidene dingen beschadigen. Niet alleen uw tuin of de auto kan eronder lijden, maar ook kunt u uzelf er lelijk aan verwonden. Hoe zit het eigenlijk met hagelschade op zonnepanelen? Is dat wel mogelijk? En kunt u zich hier eventueel tegen verzekeren?

Levensduur van zonnepanelen

Bij goed onderhoud kunnen zonnepanelen circa 25 jaar mee. De zonnepanelen moeten gedurende deze periode van alles doorstaan. Zo moeten de apparaten werken onder hete omstandigheden, maar ook onder zeer koude omstandigheden. Hagelschade op zonnepanelen kan een reëel risico zijn. Om die reden worden zonnepanelen hier dan ook op getest. Met behulp van een machine worden ijsballen van enkele centimeters met een snelheid van circa 80 kilometer per uur op zonnepanelen geschoten. De zonnepanelen moeten deze test doorstaan voordat deze daadwerkelijk verkocht kunnen worden in Nederland.

Europees keurmerk

Zonnepanelen worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Om die reden is er een Europese standaard ingevoerd. Vrijwel alle zonnepanelen die in Nederland beschikbaar zijn, voldoen aan dit keurmerk. De standaard heeft de benaming IEC61215. Tijdens de test worden de zonnepanelen ook getest op hagelschade. Naast hagelschade worden de zonnepanelen ook getest op andere zaken, zoals vochtlekkage, prestaties bij weinig zonlicht en schaduw, invloed van temperaturen op opbrengst en elektrische isolatie.

Hagelschade op zonnepanelen: kan het gebeuren?

Hagelschade op zonnepanelen kan voorkomen. Echter is dat wel afhankelijk van de hellingshoek waar de zonnepanelen gemonteerd zijn. De meeste hagelbuien kunnen echter worden doorstaan. Regelmatig onderhoud is wel belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig worden de meeste zonnepanelen beschermd door een extra glaslaag. Deze glas-glastechniek zorgt ervoor dat hagelschade op zonnepanelen bijna niet voorkomt.

Maar wat als er wel hagelschade op zonnepanelen ontstaat? Kunt u dan aankloppen bij uw verzekeraar? Het antwoord is ‘ja’! Meestal valt dit namelijk onder de opstalverzekering. Zonnepanelen zijn namelijk nagelvast, wat inhoudt dat het wordt gezien als onderdeel van uw woning. Het is echter raadzaam om de polisvoorwaarden door te lezen. Hier staat beschreven of hagelschade op zonnepanelen daadwerkelijk vergoed wordt. Niet iedere verzekeraar dekt dit namelijk. In de regel is het echter wel meeverzekerd.

Energie besparen?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Begrijpelijk! Gelukkig kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Op basis van uw woonplaats + verbruik kunt u gemakkelijk berekenen hoeveel u kwijt bent aan jaarlijkse kosten.

Is hagelschade op zonnepanelen mogelijk?
10 (100%) 1 vote