Wat is een thuisaccu en waar kunt u deze voor gebruiken

Wat is een thuisaccu en waar kunt u deze voor gebruiken?

Een thuisaccu is een grote batterij met een flinke capaciteit. Met behulp van dit apparaat kunt u uw woning voorzien van stroom, zonder dat u daarvoor gebruik hoeft te maken van het stroomnetwerk.

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een enorme batterij, welke gebruikmaakt van Lithium-lon-batterijen. Deze worden voornamelijk voorzien van stroom door zonne-energie. Zowel in de lente- en zomermaanden is het daarmee mogelijk om onafhankelijk van het energienet te leven. Thuisaccu’s zijn bovendien handig om elektrische auto’s mee op te laden. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat ook steeds meer aanbieders van elektrische auto’s een dergelijke thuisaccu aanbieden. Momenteel zijn deze accu’s nog vrij prijzig, maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk veel goedkoper worden.

Is een thuisaccu interessant voor uw woning?

Een thuisaccu wordt pas écht interessant, zodra deze goedkoper worden. Op het moment zijn deze accu’s helaas nog erg prijzig. Naar verluidt blijft dat ook nog wel een tijdje zo, maar men verwacht dat de prijs zal kelderen binnen vijf tot tien jaar. Thuisaccu’s kunnen dan wel erg interessant worden. Echter is de combinatie met eigen zonnepanelen wel bijzonder belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat de accu wordt opgeladen.

Wat zijn de voordelen van een thuisaccu?

Een thuisaccu heeft meerdere voordelen. In financieel opzicht zijn er nog geen voordelen, maar wel kunt u nu al genieten van de volgende voordelen:

  • U kunt uw eigen opgewekte zonne-energie opslaan en later gebruiken;
  • De thuisaccu laadt automatisch op;
  • Kan functioneren als de rest van de buurt geen stroom heeft. Zo zit u nooit zonder stroom;
  • Een lagere energierekening;
  • Vraag en aanbod wordt opgevangen door uw thuisaccu.

Geen energieleverancier meer?

Met behulp van deze accu, hebt u vrijwel geen energieleverancier meer nodig. Als de capaciteit maar groot genoeg is, is 80 procent onafhankelijkheid haalbaar. Gedurende de koude wintermaanden zult u waarschijnlijk toch nog moeten aankloppen bij uw energieleverancier.

Salderingsregeling

Momenteel is de thuisaccu nog niet bijzonder interessant, omdat er nu nog een salderingsregeling geldt. Daarmee kunt u stroom terugleveren aan het net. Na 2021 wordt deze regeling waarschijnlijk afgeschaft. Dan wordt een thuisaccu dus ook direct veel interessanter.

Kosten en terugverdientijd

Momenteel moet u flink de portemonnee trekken als u er eentje wilt. Deze accu’s kosten nu tussen 3.000 en 9.000 euro. De terugverdiendtijd bedraagt momenteel zo’n 16 jaar, terwijl de levensduur zo’n 15 jaar is. Financieel is het dus nu nog niet interessant, maar dat kan het wel worden als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Ook wanneer de accuprijzen dalen en/of de energietarieven stijgen, kan het interessant worden.

Energie vergelijken?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuten. Daarmee bespaart u al gauw enkele honderden euro’s!

Wat is een thuisaccu en waar kunt u deze voor gebruiken?
10 (100%) 1 vote