Is uw decoder duurzaam

Is uw decoder duurzaam?

Iedere dag kijken we zo’n twee uur televisie. Echter staat de decoder of de televisieontvanger wel de hele dag aan. Deze verbruikt natuurlijk energie. Kunt u daar misschien op besparen? U leest het in dit artikel.

Het energieverbruik van uw decoder

Digitaal televisiekijken is tegenwoordig de standaard. Met behulp van een decoder kunt u uw digitale televisiezenders bekijken. Ook kunt u met het apparaatje televisieprogramma’s opnemen. Echter verbruikt een decoder onbewust wel veel stroom. Het apparaatje verbruikt niet alleen stroom als u kijkt, maar ook als u de televisie helemaal niet gebruikt. De exacte kosten daarvan verschillen sterk per apparaat. In sommige gevallen kan het zelfs oplopen tot zo’n 250 kWh en dat kost circa 50 euro per jaar! Dat is ongeveer net zoveel als een wasmachine en dat is toch eigenlijk best wel veel.

Kies een energiezuinige decoder

De eerste stap is natuurlijk dat u een energiezuinig model in huis neemt. In sommige gevallen krijgt u eentje in bruikleen, maar soms kunt u zelf ook eentje kopen. Qua energieverbruik behoeft laatstgenoemde vaak de voorkeur.

Decoders met een eco-stand

Er bestaan tegenwoordig zelfs decoders met een eco-stand. Deze modellen hebben verschillend stand-by modi. In de verschillende standen gaat de decoder steeds verder uit. In de eco-stand verbruikt het bijzonder weinig. Het apparaatje hoeft in principe alleen maar ‘wakker te worden’. Alle andere zijn in deze stand verder uitgeschakeld.

Stand-by-killer

Een stand-by killer is een andere mogelijkheid. Met behulp van dit apparaatje kunt u de stand-by-modus ook uitschakelen. Dit soort apparaatjes zijn te koop voor slechts enkele euro’s en daarmee kunt u veel sluipverbruik voorkomen.

Tijdschakelaar

Eventueel kunt ook kiezen voor een tijdschakelaar. Kijkt u vooral gedurende de avonduren? Dan kunt u die tijd instellen. Daarmee voorkomt u dat het apparaatje overdag energie verbruikt als u toch niet thuis bent. Zo’n tijdschakelklok kunt u overigens ook gebruiken voor de verlichting in huis.

Stekker eruit

Wilt u een tijdje helemaal geen televisiekijken? Of gaat u een weekendje weg of een tijdje op vakantie? Dan kunt u ook gewoonweg de stekkers er helemaal uithalen. Dan bent u helemaal van alle ‘problemen’ af. Immers verbruikt het apparaat dan helemaal niets meer.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Daarmee kunt u gemiddeld zo’n 400 euro per jaar besparen. Overstappen duurt slechts enkele minuten. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen!

Is uw decoder duurzaam?
10 (100%) 1 vote