Elektrisch koken

Elektrisch koken: waar kies ik voor?

Op termijn is het de bedoeling dat we allemaal gasloos gaan wonen. Dat betekent dat de gasaansluitingen op termijn gaan verdwijnen. Dat duurt nog wel een tijdje, maar u kunt alvast stappen in de goede richting zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld alvast elektrisch koken. Hoe werkt dit en welke mogelijkheden zijn er? U leest het in dit artikel.

Waarom kiezen voor inductie?

Wilt u graag elektrisch koken? Dan heeft u keuze uit drie mogelijkheden: keramisch, halogeen en inductie. Laatstgenoemde is het goedkoopste in gebruik. Gemiddeld verbruikt een huishouden circa 80 euro op jaarbasis aan energie voor elektrisch koken. Kiest u voor keramisch of halogeen? Dan betaalt u op jaarbasis meer. U verbruikt geen gas meer, maar de elektriciteitsrekening gaat natuurlijk wel omhoog. Elektrisch koken op inductie is echter erg efficiënt: er gaat maar weinig warmte verloren.

De voordelen van elektrisch koken

Bovengenoemde zijn niet de enige voordelen. Het is namelijk ook duurzamer, gemakkelijker én niet geheel onbelangrijk: het is veiliger.

Duurzaam

Inductiekoken is veel duurzamer dan koken op gas. Wel is het echter belangrijk dat u dan kiest voor groene stroom. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een groene energieleverancier en/of kies voor eigen zonnepanelen.

Gemak

Inductiekoken zorgt ook voor veel gemak. Het apparaat is niet alleen gemakkelijk te bedienen, maar is ook nog eens erg eenvoudig schoon te maken. Iedere keer kookt u weer op gladde plaat waar niets in kan branden! Wel zo fijn.

Veilig

Tot slot is elektrisch koken ook nog eens erg veilig. Alleen de pannen worden namelijk warm. De kookplaten koelen snel af, zodra u klaar bent met koken. De meeste platen geven ook aan wanneer een ‘pit’ nog warm is. Het is daarom ook een erg betrouwbare manier van koken voor senioren. Ook zit er vaak een kinderbeveiliging op de kookplaten.

Kies voor inductiepannen

De inductiekookplaat verwarmt pannen door een magnetisch veld. Echter zijn niet alle pannen daarvoor geschikt. Om die reden is het dan ook erg belangrijk dat je zorgt voor het juiste materiaal. Er moet namelijk voldoende ijzer in de pannen zitten. Gelukkig zijn er daarvoor speciale inductiepannen. Pannen met een dikke bodem, welke bestaan uit verschillende lagen, zijn het meest geschikt.

Verder is het belangrijk dat u altijd pannen pakt die daadwerkelijk bij u passen. Kookt u voor uzelf? Dan heeft u vaak al voldoende aan kleinere pannen. Kookt u voor een groter gezin? Dan zijn grotere pannen natuurlijk ook prima. Hoe groter dan pan, hoe meer energie het kost. Kies ook altijd voor het pitje die past bij het formaat van de pan.

Het koken verandert niet bij elektrisch koken

U hoeft niet plotseling een andere chef te worden: koken blijft namelijk volledig hetzelfde. Wellicht is het zelfs wel gemakkelijker. U kunt de temperatuur immers veel gerichter instellen dan bij een gasplaat.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het belangrijk dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Daarmee kunt namelijk ontzettend veel geld besparen. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen! Voer bij voorkeur altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van deze gegevens kan de energievergelijker namelijk bereken welke aanbieder het goedkoopste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

Elektrisch koken: waar kies ik voor?
10 (100%) 1 vote