Energierekening controleren

Energierekening controleren

Veel huishoudens ontvangen ieder jaar de energierekening weer in huis. Echter is het maken van fouten natuurlijk menselijk en daarom kan het ook maar zo zijn dat er een foutje op uw jaarafrekening staat. Hoe kunt u uw energierekening controleren? U leest het in dit artikel.

Uw energierekening controleren is belangrijk

Uw energierekening controleren is ontzettend belangrijk. Volgens de ACM maken diverse energieleveranciers regelmatig fouten bij het opstellen van de jaar- of eindafrekening. Met behulp van dit artikel kunt u uw energie controleren op een gemakkelijke manier.

1. Leveringstarieven controleren

Het is belangrijk dat u in eerste instantie de leveringstarieven controleert. Door fouten kan het namelijk zijn er simpelweg een ander tarief per kWh stroom wordt gerekend. Dat kan er ook maar zo voor zorgen dat de rekening enkele tientjes hoger uitvalt. Pak daarom de offerte erbij en controleer of die tarieven overeenkomen.

2. Energietarieven gewijzigd?

Heeft u een variabel energiecontract? Dan kan het voorkomen dat de tarieven wijzigen. Echter moeten energiemaatschappijen u daarvan op de hoogte stellen. Controleer of u daar een brief van heeft ontvangen en controleer of dit tarief overeenkomt. Variabele tarieven zijn vaak gebonden aan contracten met onbepaalde looptijd. In dat geval kunt u ook energie vergelijken en overstappen voor een scherp tarief.

3. Meterstanden

Ook is het belangrijk om de meterstanden te controleren. Aan de hand van de stand kan de energieleverancier namelijk controleren hoeveel geld u moet betalen. Op basis daarvan weet de energieleverancier ook of u moet bijbetalen of dat u geld terugkrijgt. Controleer daarom altijd de meterstanden.

4. Correctiefactor

In sommige gevallen staat er ook een correctiefactor op uw energierekening. Indien de correctiefactor voor stroom geldt, dient er een ‘1’ te staan. Als dat er niet staat, klopt er iets niet.

5. Vermindering energiebelasting

Iedere huishouden heeft recht op vermindering energiebelasting, wat eerder ook wel bekend stond als heffingskorting. Dat wil zeggen dat over een bepaald gedeelte van uw energierekening geen energiebelasting hoeft te betalen. De Nederlandse ziet gas en stroom namelijk ook als een basisbehoefte. Staat de vermindering energiebelasting vermeld op uw nota? Controleer daarop!

6. Belastingtarieven en ODE

Als u nu toch naar de energiebelasting kijkt, is het ook belangrijk om te controleren of de belastingtarieven daadwerkelijk kloppen. Over het algemeen zullen de meeste huishoudens vallen in het eerste belastingtarief voor stroom (0 – 10.000 kWh) en gas (0 – 5.000 m3).

7. Gas- en stroomaansluiting

Als u uw energierekening controleren gaat, is het ook belangrijk dat u controleert of de gas- en stroomaansluiting klopt. Consumenten hebben over het algemeen 3×25 ampère of 1×80 ampère. Over het algemeen hebben huishoudens een G6-gasaansluiting. Per aansluiting kunnen de kosten verschillen. Staan er andere aansluitingen vermeld op uw energierekening? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw energiemaatschappij.

8. Netbeheerkosten

Ook is het belangrijk dat u netbeheerkosten controleert. Als u erg weinig gas verbruikt, is de kans groot dat u in een goedkopere klasse valt. Controleer of dit is toegepast op uw energierekening.

9. Heeft u zonnepanelen?

Heeft u thuis zonnepanelen? Dan is het ook belangrijk dat u controleert of deze bedragen zijn verwerkt op uw energierekening. Heeft u meer energie opgewekt dan dat u heeft verbruikt? Dan krijgt u geld terug van uw energieleverancier. Controleer of dat ook berekend is.

10. Is uw welkomstkorting verrekend?

Veel energieleveranciers lokken nieuwe consumenten met een aantrekkelijke welkomstkorting. Dan is het natuurlijk ook wel zo fijn als u deze daadwerkelijk krijgt. Vreemd genoeg vergeten energieleveranciers dat nog weleens. Controleer daarom of de welkomstkorting berekend is én controleer of deze ook klopt.

Fouten gemaakt?

Zijn er fouten gemaakt door de energieleverancier? Neem dan eerst contact met hen op. Geef aan wat zij fout hebben gedaan en zij zullen ongetwijfeld samen met u op zoek gaan naar een goede oplossing. Komt u er niet samen uit met uw energieleverancier? Dan kunt u eventueel nog de Geschillencommissie inschakelen. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden: 52,50 euro (prijspeil 2018). Indien u in uw gelijk gesteld wordt, krijgt u het bedrag echter terug.

Wilt u graag overstappen? Start direct met energie vergelijken en kies voor scherpe energietarieven!

Energierekening controleren
10 (100%) 1 vote