Huis isoleren en besparen

Huis isoleren en besparen

Wilt u graag een minder hoge energierekening en heeft u uw huis nog niet laten isoleren? Dan is dit een goede stap om veel energie te besparen. Als u uw huis namelijk laat isoleren, kunt u namelijk ontzettend veel geld besparen.

Goede isolatie bespaart veel geld

Drie van de vier Nederlandse woningen zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is natuurlijk een gemiste kans, want daarmee kunt u veel energie besparen. Bovendien verhoogt dit heeft leefcomfort. Hierbij kunt u denken aan minder geluidshinder, warmere voeten en minder condens op de ramen.

Een eengezinswoning zonder goede isolatie, verliest veel warmte via de gevel, de ramen, de vloer en het dak. Een gemiddeld eengezinswoning verbruikt ieder jaar maar liefst 3300 m3 aan gas. Echter verbruikt een goed geïsoleerd huis slechts 600 m3 gas (gemiddeld gezien). Dat scheelt maar liefst 1.600 euro op jaarbasis.

Uit welk bouwjaar komt uw huis?

De isolatiemaatregelen kunnen sterk verschillen per woning. Zo hebben relatief oudere huizen vrijwel helemaal geen isolatie. In het onderstaande overzicht kunt u nagaan wat op uw woning van toepassing is.

Tot en met 1974

De meeste huizen die vóór 1975 zijn gebouwd, zijn vrijwel niet geïsoleerd. In de loop der jaren kan het natuurlijk wel zijn dat het een en ander is verbeterd. Zolderisolatie of dubbel glas zijn vaak wijzigingen die al wel zijn doorgevoerd. Echter, als de verbeteringen al wat ouder zijn kan het zijn dat het van minder goede kwaliteit is. Ook ontbreekt er vaak nog gevelisolatie en vloerisolatie.

1975 tot en met 1982

Huizen uit de bouwperiode 1975 tot en met 1982 zijn vaak voorzien van matige spouwmuurisolatie. Ook is dakisolatie over het algemeen erg matig (te dun). Vloerisolatie ontbreekt vaak ook én de meeste ramen zijn eveneens niet voorzien van dubbel glas.

Deze huizen kunnen doorgaans nog verbeterd worden met behulp van vloerisolatie of HR++ glas. Ook kunt u extra dakisolatie overwegen in het huis.

1983 tot en met 1991

De huizen, welke werden gebouwd tussen 1983 en 1991 zijn vaak wel voorzien van isolatie. De kwaliteit is echter matig. Er is vaak wel dak-, gevel- en vloerisolatie aanwezig, maar het betreft vaak nog erg dunne isolatie. Het is daarom de moeite waard om extra isolatie toe te voegen. Ook kunt u overwegen om de ramen te vervangen door ramen van HR++ gas.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

Over het algemeen zijn deze huizen voorzien van goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is in de regel niet noodzakelijk, maar wel kunnen maatregelen verstandig zijn als u uw huis energieneutraal wilt maken. Extra vloerisolatie is bijvoorbeeld nog wel vaak wenselijk.

2000 en later

De huizen die zijn gebouwd vanaf 2000 zijn voorzien van goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Soms is extra vloerisolatie wenselijk, maar dat hoeft niet altijd. U kunt uw huis vooral verduurzamen door de aanleg van zonnepanelen. Ook een zonneboiler of een warmtepomp is natuurlijk wenselijk.

Blijf ventileren

Ook als u uw huis goed heeft geïsoleerd, is het belangrijk dat u blijft isoleren. Dit is noodzakelijk voor uw gezondheid. Ventilatieroosters kunnen u daarbij helpen. Bovendien is het raadzaam om jaarlijks de naden en kieren te (laten) controleren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er her en der een tochtstrip nodig is.

Hoeveel kan ik besparen?

Afhankelijk van uw woning kunt u een bepaald percentage van uw gasverbruik besparen. Zo kunt u met een goed geïsoleerd dak al 650 euro op jaarbasis besparen, indien u daar nu nog geen isolatie heeft. Echter zitten er natuurlijk ook flinke kosten verbonden aan het isoleren van uw dak. Indien u nog een vrij oud huis heeft, kunt u de spouwmuren laten isoleren. Dit is een relatief goedkope ingreep ten opzichte van de besparing. U bespaart namelijk circa 550 euro op jaarbasis, terwijl de investering circa 2.000 euro is. Na minder dan vier jaar heeft u uw investering terugverdiend.

Laat u adviseren door een erkend bouwbedrijf

Wilt u graag weten wat de kosten zijn voor het isoleren voor uw woning? Laat u dan adviseren door een erkend bouwbedrijf. Vraag eventueel meerdere offertes op.

Nóg meer besparen?

Wilt u nog meer besparen op uw energierekening? Vergeet dan niet om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Immers kunt u dan ieder jaar weer profiteren van een flinke welkomstpremie. Stap vandaag nog over en bespaar tot wel 450 euro op jaarbasis. Start hier met energie vergelijken en profiteren van de scherpste energietarieven.

Huis isoleren en besparen
10 (100%) 1 vote