Wat is het energielabel

Wat is het energielabel?

In 1995 heeft de Europese Unie ervoor gekozen om het energielabel in te voeren. Dit energielabel geeft consumenten meer inzicht in de het energieverbruik van een bepaald elektronisch apparaat. Sinds 2001 is dit label ook ingevoerd voor personenauto’s en lichtbronnen. In 2008 koos de Europese Unie er eveneens voor om woningen een energielabel te geven. Wat is het energielabel precies én wat kan ik ermee?

Energielabel verplicht

Het energielabel is verplicht gesteld. De Europese Unie wil namelijk dat consumenten bij voorkeur kiezen voor een energiezuinig elektronisch apparaat. Er zijn verschillende energieklassen: de laagste klasse is G (minst zuinig) en de hoogste klasse is A+++ (zuinigst). Als consument kunt u daardoor gemakkelijker een energiezuinige keuze maken.

Hoe wordt een energielabel toegekend?

Een fabrikant dient meerdere metingen uit te voeren op het product. Op basis van dat resulteert worden soortgelijke elektronische apparaten met elkaar vergeleken. Daar komt het label uit voort. Uiteraard wordt hier nog een extra controle op uitgevoerd door een overheidsinstantie. Zo weet u zeker dat er niet gesjoemeld wordt met het energielabel.

Niet voor ieder elektronisch apparaat verplicht

Het label is echter niet verplicht voor ieder elektronisch apparaat. Zo zijn computers, decoders, woonwagens, woonboten en caravans uitgesloten van het label.

Woningen

In 2008 koos de Europese Unie ervoor om woningen ook een energielabel te geven. Begin 2015 kreeg ieder huishouden een voorlopig label. Dit voorlopige label is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Het moet huizeneigenaren stimuleren om na te denken over een energiezuinigere woning. Indien u uw huis wilt verkopen of verhuren dient u een definitief label aan te vragen. Dat kunt u gemakkelijk online aanvragen.

Met behulp van het energielabel kan een koper (of huurder) direct inzien hoe energiezuinig een woning is. Dat is natuurlijk handig om te weten, want daarmee kunnen zij immers gemakkelijker inschatten hoeveel zij kwijt zijn aan de energierekening.

Let op: woningen die jonger zijn dan tien jaar, hoeveel geen label aan te vragen. Voor deze woningen is namelijk al een energieprestatiecoëfficiëntberekening gemaakt.

Kosten aanvraag energielabel woning

Er zitten wel kosten verbonden aan de aanvraag van een label voor uw woning. Dit loopt flink uiteen per aanbieder. Bij veel woningen kunt u rekenen op een kostprijs van circa 200 euro. Indien u uw woning wilt laten herkeuren, geldt er een prijs vanaf circa 50 euro. Immers hoeft er dan veel minder gemeten te worden, omdat veel informatie reeds bekend is. Houd er rekening mee dat een energielabel alleen mag worden opgesteld door een gecertificeerd energielabeladviseur. Deze informatie kunt u opzoeken op de website van het KvINL.

Auto’s

Ook auto’s hebben tegenwoordig een energielabel gekregen. Dit geeft natuurlijk alles aan over het brandstofverbruik van de auto. Afhankelijk van het label kunt u ook zien hoeveel CO2 de auto uitstoot. De overheid wil graag dat consumenten een zuinige auto aanschaffen en belonen dat ook met belastingvoordelen.

Besparen op uw energierekening?

Door uw huis te verduurzamen, kunt u natuurlijk besparen op uw energierekening. Ook krijgt u daarmee een hoger energielabel. Wilt u ook nog besparen op de kosten per kWh stroom op uw energierekening? Start dan direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen! Via onze website kunt u ruim 40 verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Voer uw postcode, huisnummer en verbruik in en controleer direct welke aanbieder in uw geval het voordeligste is.

Wat is het energielabel?
10 (100%) 1 vote