Energie besparen in de keuken

Energie besparen in de keuken

Iedere keuken staat vol met elektronische apparatuur. Zo staat er altijd een koelkast, een waterkoker en een koffiezetapparaat. Ook een oven, een vriezer en een afzuigkap zijn aanwezig in de meeste keukens. Wilt u graag een lagere energierekening? U kunt gemakkelijk energie besparen in de keuken met behulp van deze tips!

Energie besparen in de keuken begint bij effectief koken

In de keuken wordt veel gas en stroom verbruikt tijdens het koken. U kunt echter al gemakkelijker besparen door gebruik te maken van de juiste pan. Indien u kiest voor een goede pan bij uw kookplaat, zal er minder warmte verloren gaan. Daardoor bespaart u simpelweg energie.

Elektrische kookplaat

Heeft een elektrische kookplaat? Kies dan voor pannen met een platte bodem. Er zijn gelukkig speciale inductiepannen beschikbaar. Over het algemeen hebben deze vrijwel allemaal een platte bodem.

Bespaarmethoden tijdens het koken

Ook kunt u koken met de deksel op de pan. Daardoor gaat er eveneens minder warmte verloren. Daarnaast kunt u de stand ook lager zetten zodra het water kookt. Immers kan het water niet nóg meer gaan koken. Tot slot kunt u altijd kiezen voor het kleine pitje, indien u een klein pannetje gebruikt. Gebruikt een grote pan? Gebruik dan ook de grote pit. Daarmee voorkomt u onnodig warmteverlies langs de zijkant van de pan.

Magnetron

Gebruik bij voorkeur altijd de magnetron voor het opwarmen van eten. Dit is aanzienlijk voordeliger dan wanneer u het opwarmt in de pan.

Oven

Heeft u uw oven gebruikt? Zet deze nadien open. Dat zorgt voor wat extra warmte in de keuken. Daardoor hoeft de verwarming weer minder hard te werken.

Energie besparen met de koelkast en de vriezer

koelkast

Wilt u graag nog meer besparen in de keuken? Dan is het ook belangrijk om te kijken naar de koelkast en de vriezer. Deze twee apparaten behoren namelijk tot een van de grootste energieverbruikers in huis. In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om uw koelkast compleet te vervangen. Heeft u nog een relatief oud model in huis staan? Dan kunt u ook eens op zoek naar een nieuwe variant. Kies bij voorkeur altijd voor een zuinig A+++ model.

Koelkastdeur openen

Iedere keer als u de koelkast opent, is het raadzaam om de koelkastdeur zo spoedig mogelijk weer te sluiten. Daardoor stroomt er zo min mogelijk warme lucht naar binnen. Uw koelkast hoeft daardoor ook weer minder hard te werken.

Ontdooien in de koelkast

Haalt u vlees voor het avondeten uit de vriezer? Ontdooi dit dan in de koelkast. Uw koelkast hoeft dan namelijk minder hard te werken. De bevroren etenswaren zorgen namelijk voor extra kou. Bovendien hoeft u de magnetron niet gebruiken om etenswaren mee te ontdooien. Daarmee bespaart u dubbelop.

Vervang de rubbers tijdig

Het is belangrijk dat uw koelkast goed sluit, anders kan er onnodig warmte verloren gaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig de rubbers te controleren. Merkt u dat uw koelkast minder goed sluit? Vervang dan de rubbers.

Vul uw koelkast op

Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege koelkast. Iedere keer als de koelkastdeur wordt geopend, stroomt er warmte naar binnen. De koelkast zal harder moeten werken om de binnengekomen warmte van een lege koelkast op te vullen. Het is natuurlijk overbodig om etenswaren te kopen die u niet (tijdig) consumeert. Vul uw koelkast daarom als alternatief op met flesjes water. Altijd handig!

Vaatwasser of afwassen?

vaatwasser

U kunt gebruikmaken van de vaatwasser, maar u kunt de vaat ook met de hand doen. Zo kunt u bijvoorbeeld grote keukenwaren afwassen met de hand. Hierbij kunt u denken aan potten en pannen. Dat scheelt aanzienlijk veel ruimte in de vaatwasser. Deze hoeft daardoor minder vaak te draaien. Daarmee bespaart u al gauw weer energie. Ook hoeft u weer minder vaatwastabletten te gebruiken. Dat is dubbelop besparen.

Sluipgebruik van elektronisch apparatuur

Verscheidene elektronische apparaten gebruiken energie zonder dat u deze daadwerkelijk gebruikt. Dat geldt niet alleen voor de magnetron of uw koffiezetapparaat, maar ook bijvoorbeeld voor uw iPhone-oplader die nog in het stopcontact zit. Het sluipgebruik daarvan kunt u gemakkelijk voorkomen door de stekker simpelweg uit het stopcontact te halen.

Verlichting

We sluiten de lijst energie besparen in de keuken af met de verlichting. Zorg voor led-verlichting! Dit type verlichting is aanzienlijk voordeliger dan de traditionele gloeilampen. Zet de verlichting uit wanneer u zich niet in de keuken bevindt.

Besparen op uw energierekening

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier! Door jaarlijks over te stappen van energiemaatschappij, kunt u ook ieder jaar veel geld besparen. Besparingen lopen uiteen van 285 tot 450 euro per jaar. Dat is afhankelijk van uw type woning en gezinssamenstelling. Aan de hand van onze tips energie besparen in de keuken én overstappen kunt u ontzettend veel geld besparen. Start daarom direct met energie vergelijken én profiteer van scherpe energietarieven.

Energie besparen in de keuken
10 (100%) 1 vote