Spoedaanvraag en verhuizen hoe zit het nu precies

Spoedaanvraag en verhuizen: hoe zit het nu precies?

Er is veel onduidelijkheid over de spoedaanvraag en verhuizen. Moet ik nou wel of niet een spoedaanvraag indienen, in het geval van een verhuizing? Gelukkig komt u niet zomaar zonder energie te zitten, dus vaak is het niet nodig. Wanneer is dit echter wel het geval? U leest het in dit artikel.

Gaat u naar een nieuwe woning, maar heeft u nog geen nieuw energiecontract afgesloten? In dat geval hoeft u niet bang te zijn dat u zomaar zonder gas en stroom komt te zitten. Vaak is een spoedaanvraag gelukkig ook niet nodig. Echter kan het in bepaalde situaties voorkomen dat het wel degelijk nodig is.

Vergelijken

Als u een nieuwe woning betrekt, is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk op zoek gaat naar een (nieuw) energiecontract. In het geval van een verhuizing dient u zelf uw oude energiecontract op te zeggen. Uw nieuwe energiecontract kunt u vervolgens afsluiten voor uw nieuwe woning. Daarvan ontvangt u uiteraard een bevestiging van de energiemaatschappij naar keuze. Hier staat de ingangsdatum op vermeld. Het is belangrijk dat u de ingangsdatum instelt op de dag dat u de sleutels ontvangt. Stelt u de ingangsdatum op een later moment in? Dan komt u gelukkig nog niet zomaar zonder stroom te zitten. In eerste instantie zal de netbeheerder u wel gewoon gas en stroom leveren. Dit wordt later verrekend met de energieleverancier.

De netbeheerder

In principe blijft de netbeheerder altijd nog een tijdje stroom leveren, ook als er nog geen energieleverancier bekend is. De levering wordt daarmee nooit zomaar gestopt als de voormalige bewoner het huis verlaat. Echter kan het voorkomen dat de netbeheerder het stroom wel heeft afgesloten. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer het huis al een poosje leegstaat. De netbeheerder zal in dit geval het huis eerst weer moeten aansluiten op het gas- en stroomnetwerk. In dit geval is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met de juiste netbeheerder.

Wees wél op tijd met het afsluiten van een nieuw contract

Alhoewel een huis dus nooit zomaar wordt afgesloten van energie, is het wel belangrijk om zo spoedig mogelijk een energieleverancier uit te zoeken. De netbeheerder stelt namelijk een bepaalde termijn waarin u een contract afgesloten moet hebben. Bent u niet op tijd? Dan krijgt u een officiële brief van uw netbeheerder met daarin een melding dat zij u van het netwerk (gaan) afsluiten. Om weer aangesloten te worden op het netwerk, zult u de kosten daarvan moet betalen. In dit geval kan het dus wel noodzakelijk zijn om een spoedaanvraag in te dienen.

Niet iedere energieleverancier biedt een spoedaanvraag aan. Het is dus belangrijk om daarover te informeren bij de verschillende energieleveranciers. Vaak is het contract bovendien duurder in het geval van een spoedaanvraag. Ook dient u vaak een waarborgsom te voldoen. Het is dus belangrijk dat u tijdig een nieuw energiecontract aanvraagt. Dan weet u namelijk zeker dat u kunt profiteren van hoge welkomstkortingen en scherpe energietarieven. Start direct met energie vergelijken!

Spoedaanvraag en verhuizen: hoe zit het nu precies?
10 (100%) 1 vote