Zonnepanelen de kosten en opbrengsten

Zonnepanelen: de kosten en opbrengsten

Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zult u ongetwijfeld benieuwd zijn naar de kosten én de opbrengsten. Gelukkig zijn deze in de afgelopen jaar aanzienlijk goedkoper geworden. Vooral in de zomermaanden zijn de zonnepanelen erg effectief, maar gedurende de wintermaanden wekken de panelen gelukkig ook stroom op.

Een duurzame investering

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen op de daken. Het is een duurzame manier om uw eigen stroom op te wekken. Immers is zonlicht een onuitputtelijke energiebron en tijdens het opwekken van stroom komen er gelukkig geen schadelijke stoffen vrij. Bovendien geven zonnepanelen een veel hoger rendement dan wanneer u geld opzijzet op uw spaarrekening. Immers is de rente dusdanig laag dat zonnepanelen zeker te overwegen zijn.

De zonnepanelen hebben bovendien een lange levensduur. Zonnepanelen gaan namelijk minimaal 25 jaar mee. Gedurende 22 jaren werken de panelen bovendien uiterst effectief. Het is echter wel belangrijk om de panelen te onderhouden.

De kosten van zonnepanelen

Als u zonnepanelen overweegt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat het kost. Een krachtige set van tien zonnepanelen, inclusief de benodigde omvormer, de installatie en btw kost circa 4.350 euro. Gelukkig kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Effectief betaalt u daardoor dus iets minder dan 3.600 euro. Dit is slechts een schatting, want de kosten kunnen flink uiteenlopen per aanbieder. Het is dan ook raadzaam om meerdere offertes op te vragen. Controleer ook of de aanbieder de nodige keurmerken heeft. Immers weet u dan zeker dat het goedkomt.

Wat levert het op?

Het is een flinke investering. Circa 3.600 euro zal u niet in de koude kleren gaan zitten! Maar wat levert het nu eigenlijk op? 10 panelen produceren jaarlijks circa 3.260 kWh aan elektriciteit. Daar betaalt u circa 470 euro op jaarbasis voor via de energieleverancier. Bovendien kan het tarief ieder jaar verschillen. In de loop der jaren wordt het over het algemeen steeds iets duurder (onder andere in verband met inflatie). Binnen zeven á acht jaar heeft u daarmee uw investering terugverdiend.

Salderingsregeling

De meeste huishoudens wekken net niet genoeg op voor het gehele huishouden. Echter zijn er wel degelijk huishoudens die in feite stroom overhouden. Deze huishoudens kunnen gebruikmaken van de zogeheten salderingsregeling. Dat wil zeggen dat u elektriciteit terug levert aan het net. Daarvoor ontvangt u een vergoeding voor van de energieleverancier. De regeling geldt in ieder geval nog tot eind volgend jaar (2019), maar hopelijk wordt dit nog verlengd naar eind 2022. Het kabinet is daar echter nog niet helemaal over uit.

Energie vergelijken

Overweegt u al zonnepanelen óf kiest u er eerst liever nog voor een duurzame energieleverancier? U kunt natuurlijk ook duurzame zonne-energie afnemen bij een energieleverancier. Echter betaalt u dan de prijs per kWh stroom. Het kan eerst een goed alternatief zijn, indien u momenteel nog niet wilt/kunt investeren in zonnepanelen. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

Zonnepanelen: de kosten en opbrengsten
10 (100%) 1 vote