Hoeveel betaalt een huishouden gemiddeld aan energie

Hoeveel betaalt een huishouden gemiddeld aan energie?

Energie is een flinke kostenpost op de jaarlijks energierekening. Hoeveel betaalt een gemiddeld huishouden eigenlijk aan energie? U leest het in dit artikel.

Hoeveel verbruikt een huishouden aan stroom en gas?

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3000 kWh aan stroom en 1400 m3 gas. Per energieleverancier verschillen de tarieven natuurlijk. Verder betaalt u natuurlijk ook nog netbeheerkosten en overheidsheffingen. In 2017 betaalde een gemiddeld huishouden circa 1575 euro aan gas en energie, inclusief alle heffingen en overige kosten. In 2018 werd dat echter al meer. Toen besteedde men gemiddeld circa 1670 euro op jaarbasis. Dat is dus een flinke stijging in een jaar tijd.

Waarom wordt de energierekening duurder?

De energierekening bestaat uit meerdere onderdelen. Ook als de tarieven voor energie en gas gelijk blijven, kan het vooralsnog zo zijn dat de energierekening duurder wordt. Dat heeft er namelijk mee te maken dat de netbeheerkosten stijgen. Ook kan de overheid meer geld heffen over energie en gas. Daarnaast kan het nog zo zijn dat de vaste tarieven worden omgezet naar variabele tarieven, bijvoorbeeld omdat uw contract is omgezet naar een contract met onbepaalde looptijd. Daarom is het ook raadzaam om ieder jaar over te stappen van energieleverancier.

In 2018 zijn in ieder geval de netbeheerkosten gestegen. Ook is de overheid meer belasting gaan heffen. De variabele leveringskosten werden bovendien vaak duurder. Dat zijn allemaal voldoende redenen om eens te kijken naar een nieuwe energieleverancier. Als de energietarieven scherper zijn, zult u immers veel minder betalen voor uw energierekening.

Minder betalen voor uw energierekening

Daarmee bepaalt u zelf dus ook deels de hoogte van uw energierekening. Immers kunt u daar invloed op uitoefenen. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik kunt u precies berekenen welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat namelijk altijd bovenaan.

Nog meer methoden om te besparen

Naast het feit dat u jaarlijks kunt overstappen van energieleverancier, zijn er ook nog andere manieren om te besparen. Zo kunt u onder andere proberen om sluipverbruik zoveel mogelijk te voorkomen of u kunt u kiezen voor slimme apparatuur in huis. Ook is het raadzaam om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Heeft u dat allemaal al in orde? Overweeg dan zonnepanelen! Daarmee kunt u uw eigen energie opwekken.

Hoeveel betaalt een huishouden gemiddeld aan energie?
10 (100%) 1 vote