Wat is salderen

Wat is salderen?

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen op de daken. Dat is voornamelijk voor eigen gebruik, maar wat als u nou meer opwekt dan dat u verbruikt? Wellicht heeft u weleens gehoord van salderen. Wat is salderen precies én hoe werkt dit?

Gelukkig gaat uw eigen opgewekte energie niet zomaar verloren. Overdag wordt de meeste energie opgewekt én meestal is men dan ook niet thuis. Deze opgewekte energie wordt gelukkig opgeslagen. Levert u meer terug aan het net dan dat u verbruikt? Dan kunt u een bedrag terugkrijgen. Dit staat ook wel bekend als de salderingsregeling.

Zomer versus winter

Gedurende de zomermaanden is er meer licht, waardoor u simpelweg ook meer energie opwekt. In de wintermaanden is dat echter niet zo. In deze maanden kan het juist voorkomen dat u onvoldoende stroom opwekt. Gelukkig wordt de energie opgeslagen. In de zomermaanden levert u vaak iets terug, terwijl u in de wintermaanden juist iets afneemt. Daarmee kunt u dus salderen.

Terugleververgoeding

Heeft u meer opgewekt dan dat u verbruikt heeft? Dan kunt u profiteren van de terugleververgoeding. Dit wordt terugbetaald door uw energieleverancier. Vaak is dit het kale leveringstarief. Dat is bedrag dat u betaalt per kWh stroom zonder energiebelasting, btw en netbeheerkosten. Daarmee gaat extra opgewekte energie dus nooit verloren.

Overstappen naar een groene energieleverancier?

Wilt u ook niet langer te veel betalen voor uw energierekening? Zorg er dan voor dat u ieder jaar overstapt van energieleverancier. Daarmee kunt u namelijk ontzettend veel geld besparen. Gelukkig werkt energie vergelijken erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in én op basis daarvan staat de goedkoopste energiemaatschappij bovenaan. Eventueel kunt u nog filteren op bepaalde randzaken, zoals duurzaamheid of type contract. Het is raadzaam om te kiezen voor eenjarig contract. U kunt dan namelijk ieder jaar weer overstappen én ieder jaar ook weer profiteren van een flinke welkomstkorting. Zo profiteert u altijd van scherpe energietarieven!

Wat is salderen?
10 (100%) 1 vote