8 feiten en weetjes over windmolens

8 feiten en weetjes over windmolens

Windmolens zijn haast niet meer weg te denken uit de maatschappij. In de komende jaren zullen er alleen nog maar meer bijkomen. In dit artikel: 8 feiten en weetjes over windmolens.

1. De werking van een windmolen

Een windmolen werkt ontzettend eenvoudig. Het beschikt doorgaans over drie wieken die draaien als er wind staat. Deze wieken zitten vastgeklemd aan een as, welke weer is verbonden met een generator. De generator is eigenlijk te vergelijken met een fietsdynamo, maar dan talloze keren groter. Het principe is erg eenvoudig: hoe harder het waait, hoe harder de generator draait en hoe meer energie er wordt opgewekt.

2. Waarom is windenergie nodig?

Windmolens zijn hard nodig in Nederland. Waarom is dit zo belangrijk? Simpel, omdat het een ontzettend duurzame manier is van energie opwekken. Windenergie is immers schoon en oneindig. De wind raakt immers nooit op. Ook wordt Nederland hierdoor minder afhankelijk van andere landen. Er hoeft daardoor minder energie geïmporteerd te worden.

3. Is windenergie duur?

Gelukkig is windenergie ook erg voordelig. Windmolens zijn in de loop der jaren namelijk steeds goedkoper worden. Bovendien ontwikkelt de technologie zich steeds verder en wordt het steeds moderner.

4. Hoeveelheid energie

Een windmolen wekt ongeveer energie op voor 2.000 huishoudens. Dat zijn er natuurlijk ontzettend veel!

5. Een gevaar voor vogels?

Volgens velen zijn windmolens een groot gevaar voor vogels. Echter valt dat gelukkig mee. Windmolens zijn voor minder dan een procent verantwoordelijk voor het totaalaantal vogelslachtoffers. Die vogels zijn dus eigenlijk helemaal niet zo gek. Katten zijn zelfs een veel groter gevaar. Bovendien vliegen vogels ook vaker tegen gebouwen aan dan tegen windmolens.

6. Lawaai

Andere tegenstanders zeggen dat windmolens veel lawaai maken. Als u er recht onderstaat, zult u dat ook zeker wel vernemen. Gelukkig worden windmolens daarom ook minimaal 300 meter van een huis vandaan geplaatst. In dat geval hoort u deze ook nauwelijks of helemaal niet.

7. Windmolens worden steeds hoger

Windmolens worden steeds hoger én dat klopt! Hoe hoger een windmolen, hoe minder molens er nodig zijn. Bovendien leveren deze modellen ook meer energie op.

8. Zonne-energie een beter alternatief?

Zonne-energie is natuurlijk ook een goed alternatief. Echter levert een windmolen in verhouding veel meer op.

Stapt u over naar een duurzame energieleverancier?

Wilt u ook graag overstappen naar een duurzame energieleverancier? Dan kunt u ontzettend gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Op basis van de filters kunt u gemakkelijk kiezen voor een groene energieleverancier. Door jaarlijks over te stappen, kunt u tot wel 400 euro op jaarbasis besparen.

8 feiten en weetjes over windmolens
10 (100%) 1 vote