Energie besparen in de badkamer

Energie besparen in de badkamer

Iedere dag gebruiken we ontzettend veel water water. Zo zetten we de kraan open voor de afwas, draait de wasmachine met enige regelmaat én staan we uiteraard onder de douche. Als u korter onder de douche staat, kunt u natuurlijk ontzettend veel water besparen. Warm water is ook nog eens duurder dan koud water. Wilt u graag energie besparen in de badkamer? Lees dan onze handige tips.

1) Kies voor een waterbesparende douchekop

Met behulp van een waterbesparende douchekop kunt u ontzettend veel energie besparen in de badkamer. Deze verbruikt namelijk al gauw 50 procent minder energie. Toch levert u niet in op comfort. Het is dus een goede investering.

2) Korter douchen

Als u korter doucht, verbruikt u simpelweg ook minder energie. Energie besparen in de badkamer is natuurlijk erg gemakkelijk door simpelweg maar vijf minuten te douchen. De gemiddelde Nederlander doucht negen minuten. Kies er daarom bij voorkeur voor om vier minuten korter te douchen. Met behulp van een timer op uw smartphone weet u precies wanneer u er weer onderweg moet. U kunt ook uw favoriete nummer afspelen van precies vijf minuten. Zodra deze afgelopen is, kunt u onder de douche vandaan stappen!

3) De badkuip isoleren

Als u de badkuip isoleert, blijft het water veel langer warm. Daardoor hoeft u ook weer minder snel water bij te vullen om het warm te houden. Overigens behoeft de douche de voorkeur bovenop de badkuip. Een bad kost namelijk veel meer energie.

4) De badkamer ventileren

Het is ontzettend belangrijk om de badkamer te ventileren. Schone lucht is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook wordt schone lucht sneller warm. Bovendien voorkomt u daarmee schimmels. U kunt zowel kiezen voor natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie. Een raam openzetten behoeft natuurlijk de voorkeur: dat kost geen energie.

5) Kraan dicht tijdens tandenpoetsen

Veel mensen hebben de gewoonte om hun tanden te poetsen met de kraan open. Echter verspilt u daarmee onnodig veel energie. Als de kraan een minuut openstaat, stroomt er namelijk acht liter water weg. Zet de kraan daarom altijd dicht tijdens het tandenpoetsen. Zo kunt u natuurlijk erg eenvoudig energie besparen in de badkamer.

6) Voorkom sluipverbruik

Het is belangrijk dat u sluipverbruik voorkomt. Dat wil zeggen dat elektronische apparaten en opladers vooralsnog energie verbruiken als deze niet gebruikt worden. Heeft u een elektronische tandenborstel in de badkamer? Haal de stekker uit het stopcontact zodra deze volledig opgeladen is. Daarmee voorkomt u sluipverbruik.

7) Vervang gloeilampen door led lampen

Led lampen zijn vele malen zuiniger dan gloeilampen. Bovendien zijn deze lampen ook nog eens veel energiezuiniger. Het is daarom ook raadzaam om alle gloeilampen te vervangen door led lampen: ook als de gloeilampen nog niet defect zijn.

8) Warmte-terugwin-systeem

Wilt u comfortabel douchen? Kies dan voor een warmte-terugwin-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het warme water, dat door het doucheputje stroomt, opnieuw gebruikt kan worden. Uiteraard wordt dit keurig gereinigd. Zo’n warmte-terugwin-systeem is wel een investering, maar op lange termijn verdient dat zichzelf terug.

Nóg meer energie besparen?

Wilt u graag nog meer energie besparen? Dan kunt u er ook voor kiezen om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een welkomstkorting. Bovendien weet u zeker dat u geniet van scherpe energietarieven. Contracten met een onbepaalde looptijd hebben in de regel veel minder aantrekkelijke energietarieven. Wacht daarom niet langer én stap ook over. U kunt hier direct energie vergelijken. Voer bij voorkeur altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van deze gegevens zal de goedkoopste energiemaatschappij bovenaan komen te staan.

Energie besparen in de badkamer
10 (100%) 1 vote