Energie besparen op zolder

Energie besparen op zolder

Veel huishoudens hebben een cv-ketel op de zolder. Ook veel huishoudens hebben de wasmachine en de wasdroger op deze plek staan. Deze apparaten verbruiken ontzettend veel energie, maar hoe kunt u hier nu écht op besparen? In dit artikel: energie besparen op zolder.

1. Onderhoud van uw cv-ketel

Onderhoud is nodig voor ieder product dat bewegende delen bevat. Dat geldt dus ook voor een cv-ketel. Tijdens een onderhoudsbeurt zal de ontsteking weer geoptimaliseerd worden, waardoor de brander schoon is. De ketel verspilt namelijk energie indien dit niet geoptimaliseerd is. Onderhoud van uw cv-ketel is daarom erg belangrijk.

2. Vervang gloeilampen voor led lampen

Led lampen zijn veel zuiniger dan gloeilampen. Alhoewel led lampen wel degelijk duurder zijn, zijn deze lampen ook energiezuiniger én gaan deze langer mee. Het is dan ook raadzaam om alle gloeilampen in huis te vervangen voor led. Daarmee kunt u eenvoudig energie besparen op zolder.

3. Energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine verbruikt vanzelfsprekend veel minder energie dan een grootverbruiker. Beschikt u thuis nog over een erg oude wasmachine? Dan kan het raadzaam zijn om deze te vervangen. Op termijn haalt u dat erg gemakkelijk uit. Kies bij voorkeur voor een A+++-label wasmachine. Deze zijn het meest energiezuinig.

4. Was op lage temperaturen

Bij nieuwere wasmachines heeft u keuze uit eco-programma’s. Dat wil zeggen dat u op lage temperaturen kunt wassen. Alhoewel het wassen iets langer duurt, is het proces daarentegen ook veel energiezuiniger. Daarmee kunt u ook ontzettend eenvoudig energie besparen op zolder.

5. Uw was drogen

Een wasdroger is natuurlijk erg handig. De was is immers snel droog én dan kunt u het snel weer in de kast stoppen. Ook kunt u uw favoriete kledingstuk weer snel aantrekken. Echter is de wasdroger ook een ontzettende energieverbruiker. Kies er daarom bij voorkeur voor om de was op te hangen. Gebruik hiervoor een waslijn of een wasrekje. Zorg ervoor dat u goed ventileert in uw zolderruimte. Daarmee voorkomt u schimmels, omdat de was natuurlijk wel erg vochtig is zodra dit uit de wasmachine komt.

6. Ventileren

Ventileren is ontzettend belangrijk. Dat is niet alleen goed voor u gezondheid, maar ook voorkomt u nare schimmels in deze ruimte. Bovendien wordt schone lucht ook veel sneller warmer, waardoor u dus ook weer minder hoeft te stoken. Zorg daarom voor voldoende ventilatie.

7. Zonneboiler

Verscheidene huishoudens hebben een zonneboiler op zolder. In aanschaf is het een duur apparaat, maar op lange termijn heeft u hier ook veel profijt van. De warmte van de zon wordt namelijk gebruikt voor het opwarmen van uw woning. Daarmee bespaart u tot wel 50 procent op de gaskosten.

8. Dakisolatie

Warmte stijgt! Het is daarom ook raadzaam om te kiezen voor goede dakisolatie. Daarmee houdt u de warmte binnen uw woning. Het is natuurlijk een investering, maar op lange termijn haalt u dat er ook zeker weer uit.

Nóg meer besparen?

Wilt u nog meer besparen op uw vaste lasten? Dan kunt u ook energie vergelijken. De energietarieven veranderen continu bij verschillende energieleveranciers. Als u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd, betaalt u vaak veel meer per prijs kWh stroom en per m3 gas. Daarnaast profiteert u niet van een welkomstkorting als u bij dezelfde energieleverancier blijft! Start daarom direct met vergelijken en bespaar ook uw vaste lasten.

Energie besparen op zolder
10 (100%) 1 vote