Besparen met de waterkoker

Besparen met de waterkoker

Een waterkoker verbruikt bijzonder veel stroom, maar waarom is dat eigenlijk zo? Is een simpel kopje koffie dan zo duur in verhouding met een gewoon glas water? In dit artikel: vijf tips om te besparen met de waterkoker.

Stroomverbruik van de waterkoker

Tips om te besparen met de waterkoker zijn hard nodig. Het apparaat verbruikt namelijk meer energie dan bijvoorbeeld de vaatwasser, de mixer, een tosti-ijzer, een magnetron of een friteuse. Niemand verwacht dat het apparaat zoveel stroom verbruikt, maar toch is het zo. Beschikt u nog over een vrij oud model? Lees dan tip vijf aandachtig door!

1. Kook niet te veel water

Het is niet nodig om te veel water te koken. Het duurt niet alleen langer voordat het water daadwerkelijk warm is, maar het kost ook nog eens meer water en energie. Zorg er daarom voor dat u niet te veel water in de waterkoker stopt. Houd wel rekening met verdamping. Wilt u een drie kopjes theezetten? Voeg dan wel iets meer water toe.

2. Korter ‘programma’?

De waterkoker stopt automatisch zodra het water gekookt is. Echter hoeft het water niet altijd gekookt te zijn. Wilt u een kopje theedrinken of cup-a-soup opwarmen? Dan hoeft de waterkoker niet helemaal door te gaan totdat het water is gekookt. Immers zult u de thee vervolgens eerst toch weer laten afkoelen. U kunt de waterkoker daarom ook gewoon halverwege alvast stoppen. Daarmee voorkomt u onnodig stroomverbruik.

3. Ontkalken

Het is belangrijk dat u de waterkoker met enige regelmaat ontkalkt. Het verwarmingselement functioneert namelijk beter als er minder kalk aanwezig is. Zo bespaart u niet alleen kookminuten, maar kost het ook nog eens minder energie. Dat is een win-winsituatie. De waterkoker kunt u gemakkelijk ontkalken met behulp van schoonmaakazijn. Zorg ervoor dat u het apparaat goed uitspoelt, zodat u geen nare smaak in de mond krijgt van de azijn.

4. Warm water bewaren

Kookt u vooral water voor het zetten van thee? Zet dan iets meer water in een keer en houd dit warm in een theemuts of een warmhouder. U kunt hier bijvoorbeeld een waxinelichtje onder laten branden. Zo blijft het lekker warm en kunt u onbeperkt theeleuten! Wilt u het nog langer warmhouden? Dan kunt u ook kiezen voor de thermoskan. Een thermoskan kan het water tot wel twaalf uur lang op een goede temperatuur houden.

5. Toe aan een nieuwe waterkoker?

Is uw oude waterkoker aan vervanging toe? Dan is het raadzaam om een nieuwe waterkoker te kopen die erg zuinig is. Er zijn namelijk verscheidene modellen. Zo kunt u kiezen voor een variant met een vermogen van 2400 watt, terwijl er ook modellen zijn met slechts 1700 watt. Kies bij voorkeur altijd voor een apparaat met een hoog vermogen. Deze kunnen het water sneller opwarmen, waardoor het minder energie verbruikt.

Minder betalen voor uw energierekening?

Dit waren onze tips om te besparen met de waterkoker. Wilt u ook graag minder betalen voor uw energierekening? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Verschillende energieleveranciers rekenen ook verschillende energietarieven. U kunt gemakkelijk energie vergelijken via onze onafhankelijke vergelijker. Vul simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en u kunt direct berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste. Met de overstap kunt u tot wel 400 euro op jaarbasis verdienen. Dat is snel verdiend!

Besparen met de waterkoker
10 (100%) 1 vote