Energiezuinig uw woning verlichten

Energiezuinig uw woning verlichten

Veel huishoudens hebben de gloeilampen inmiddels al vervangen voor ledlampen. Daarmee bespaart u ontzettend veel energie. Een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een gloeilamp. Wilt u graag energiezuinig uw woning verlichten? Lees onze tips.

Geld besparen

Energiezuinig uw woning verlichten kan zorgen voor een flinke lastenverlichting. Een groot gedeelte van de impact op het milieu wordt veroorzaakt door verlichting. Daarom is het ook erg belangrijk dat onzuinige lampen worden verwijderd uit huishoudens. Deze kunnen gemakkelijk worden vervangen door ledverlichting. Na 300 branduren verdient u deze investering weer terug.

Verlichting vervangen loont

De meeste mensen weten wel degelijk dat gloeilampen erg onzuinig zijn. Toch kiezen veel huishoudens er nog niet direct voor om deze lampen te vervangen. Immers gaat er eerst een investering aan vooraf. De gloeilampen moeten vervangen worden en dat kost geld. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Vooral in de huiskamer en in de keuken zijn er nog veel onzuinige lampen aanwezig.

Indien u de lampen in de keuken en in de huiskamer vervangt, kunt u al circa 30 euro per jaar besparen. Vervangt u ook nog de resterende onzuinige lampen in uw woning? Dan komt daar nog een besparing van gemiddeld 15 euro bovenop. U verdient uw investering in ledverlichting binnen circa vijf jaar terug. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw eigen portemonnee.

Op termijn voordeliger uit met ledverlichting

Op termijn bent u veel voordeliger uit met ledverlichting. Ledlampen zijn in aanschaf wellicht duurder, maar deze lampen gaan ook langer mee. Bovendien verbruiken ledlampen ook nog eens veel minder stroom. Op termijn bent u daarom ook veel voordeliger uit.

Een halogeenlamp is iets zuiniger dan een gloeilamp, maar is nog steeds erg onzuinig. Daarnaast gaat een halogeenlamp ook niet zo lang mee als een ledlamp. Een halogeenlamp gaat namelijk 7,5 keer zo lang mee. Alleen als een ledlamp voortijdig kapotgaat, kan het zijn dat u duurder uit bent. Dat komt echter nauwelijks voor, mits iemand deze bijvoorbeeld per abuis kapotmaakt.

Hoe zit het met spaarlampen?

Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Heeft u nog spaarlampen in huis? Dan is het niet direct nodig om deze te vervangen. Een spaarlamp kent echter wel een aantal nadelen. Zo duurt het langer voordat een spaarlamp voluit op licht brandt. Ook werkt een spaarlamp minder goed als het koud is. Daarmee zijn spaarlampen dus ook niet geschikt voor koude ruimtes, zoals een schuur of een kelder.

Energiezuinig uw woning verlichten op alternatieve manieren

U kunt natuurlijk ook nog op andere manieren energiezuinig uw woning verlichten. Zo kunt u bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van daglicht. Maak de ramen zo goed mogelijk vrij en zorg ervoor dat gordijnen geen lichtinval tegenhouden. Lichte kleuren zorgen er bovendien voor dat het licht weerkaatst wordt in huis. Houdt u van lichte kleuren in huis? Dan is dat, met oog op uw energierekening, ook een verstandige keuze.

Ook kunt u de lampen simpelweg uitzetten in ruimtes waar u niet bent. Vergeet u vaak het licht uit te zetten? Dan is een bewegingssensor wellicht een goed uitkomst voor u. De lamp gaat in dat geval vanzelf uit wanneer u niet in de kamer aanwezig bent.

Voorkom sluipverbruik

In sommige gevallen maken lampen nog gebruik van een transformator. Dat kan ook zorgen voor het nodige sluipverbruik. U kunt dit voorkomen door een schakelaar te plaatsen tussen de transformator of dimmer en het stopcontact. Daarmee bespaart u weer energie. Dit geldt doorgaans alleen voor de lampen die werken op 12 volt.

Schaft u ledlampen aan om de 12V halogeenlampen te vervangen? Soms is het dan ook verstandig om de voeding en/of dimmer te vervangen. Het is moeilijk om te voorspellen of dat daadwerkelijk nodig is. Vraag bij voorkeur advies bij de winkel waar u uw ledlampen koopt.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer geld besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier. Als u namelijk jaarlijks overstapt, kunt u ook ieder jaar ontzettend veel geld besparen. Besparingen lopen uiteen tot wel 400 euro op jaarbasis. U kunt namelijk weer profiteren van een welkomstkorting als nieuwe klant. Ook geniet u weer van vaste lage energietarieven per kWh stroom en per m3 gas. Wacht daarom niet langer en stap ook over. Start hier direct met energie vergelijken!

Energiezuinig uw woning verlichten
10 (100%) 1 vote