Steeds minder grijze energieleveranciers

Steeds minder grijze energieleveranciers

Het aantal grijze energieleveranciers wordt steeds minder. Uit onderzoek van het Nederlandse WISE (World Informatie Service on Energy) bleek dat het aantal grijze energieleveranciers nog op een hand te tellen is.

Jaarlijks voert WISE een onderzoek uit naar het type stroom dat energiemaatschappijen. Uit het meeste recente onderzoek kwam naar voren dat er nog maar enkele energiemaatschappijen zijn die enkel grijze stroom leveren. Iets meer dan twee derde van de energiemaatschappijen levert zelfs alleen maar groene stroom. Het is daar dus ook niet mogelijk om grijze stroom af te nemen. De meeste energie wordt opgewekt middels windmolens.

Samenstelling energie

Ieder jaar, in mei, moet iedere energieleverancier aangeven hoe de samenstelling van stroom eruitziet. Dit noemt men ook wel het stroometiket. Het aantal grijze energieleveranciers is in de afgelopen jaren al steeds minder geworden. Dat is dit jaar ook weer het geval. De groene energieleveranciers nemen de overhand.

Echter loopt Nederland nog wel degelijk achter als het gaat om groene stroom. Op de internationale ranglijst doet Nederland het simpelweg niet goed. Circa 12,5 procent van de geleverde stroom in 2017 was namelijk duurzaam. Vooral bedrijven nemen nog veelal grijze stroom af.

Certificaten

Het klinkt natuurlijk erg goed: er zijn minder grijze energieleveranciers in Nederland. Echter zijn het de grote bedrijven die nog veelal grijze energie leveren, zoals bijvoorbeeld Nuon, Essent en ENGIE. Ook Gazprom en Robin Energie leveren uitsluitend grijze energie.

Daarnaast worden er ook stroomcertificaten geïmporteerd uit het buitenland. De meeste stroom is namelijk min of meer vergroend met behulp van certificaten. Enkele energieleveranciers kopen namelijk ook stroom uit het buitenland, wat helemaal niet groen blijkt, en verkopen dit vervolgens met een groencertificaat.

Oranje stroom

Wilt u er echt zeker van zijn dat de geleverde stroom duurzaam is? Kies dan voor oranje stroom. Dit is groene energie dat daadwerkelijk in Nederland is opgewekt. Dan weet u zeker dat er niet gesjoemeld is met de certificaten. Start direct met energie vergelijken en kies voor een duurzame energieleverancier!

Steeds minder grijze energieleveranciers
Beoordelen