Wat zijn de leveringskosten voor gas en stroom

Wat zijn de leveringskosten voor gas en stroom?

Ieder huishouden betaalt voor de levering van gas en stroom. Deze leveringskosten bestaan voor een groot gedeelte uit variabele kosten. U betaalt feitelijk voor de hoeveelheid elektriciteit en gas die u afneemt. Ook betaalt u een vast gedeelte voor geleverde diensten.

Vergelijken loont

De energietarieven kunnen iedere maand weer wijzigen. Ook kunt u iedere keer weer een flinke welkomstkorting krijgen als u overstapt van energieleverancier. Daarmee kunt u de variabele kosten ook flink omlaag krijgen. Overstappen loont altijd, indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. U kunt u hier energie vergelijken en overstappen.

Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten, ook wel bekend als ‘vastrecht’, is een bedrag dat u iedere maand betaalt aan uw energieleverancier. Dit kan overigens ook per kwartaal over per jaar betaald worden. Dit staat geheel los van uw energieverbruik en wordt in rekening gebracht bij ieder huishouden met een aansluiting op het stroomnetwerk.

Variabele leveringskosten

Er bestaan ook variabele leveringskosten. Dat wil zeggen dat deze berekend worden op basis van uw gas- en stroomverbruik. Dit wordt gemeten in m3 gas en per kWh stroom.

Energiebelasting

De overheid pikt ook een graantje mee. Er wordt namelijk ook energiebelasting in rekening gebracht. Deze belasting is ingevoerd, zodat mensen bewust omgaan met gas en stroom. Daarmee wil de overheid het milieu zoveel mogelijk ontzien. U betaalt de energiebelasting aan de energieleverancier en zij staan dit vervolgens weer af aan de overheid.

Btw

Ook betaalt u btw over de diensten. Dit bedraagt het hoge tarief van 21 procent. Gelukkig bestaat er wel een vermindering energiebelasting. De overheid ziet gas en stroom namelijk ook als een basisbehoefte, waardoor u vrijgesteld wordt voor een bepaald gedeelte.

Regiotoeslag voor gas

Er bestaat ook een regiotoeslag voor gas. Het meeste gas komt namelijk uit Groningen. Woont u helemaal in Maastricht? Dan zult u een hogere regiotoeslag moeten betalen dan iemand uit Overijssel. Immers moet het gas verder worden getransporteerd. Het werkt in feite erg simpel: hoe verder u van Groningen afwoont, hoe hoger de toeslag is.

Wat zijn de leveringskosten voor gas en stroom?
10 (100%) 1 vote