Combiketel of toch een HR-combiketel

Combiketel of toch een HR-combiketel?

Een combiketel zorgt ervoor dat er warm water in huis is. Daarmee kunt u dus warm douchen, maar kunt u ook de verwarming aanzetten of krijgt u warm water uit de kraan. Wat is er precies anders aan een HR-combiketel? U leest het in dit artikel.

Kiezen voor een combiketel of een HR-combiketel?

Een combiketel zorgt voor warm water in huis. Deze zorgt onder andere voor warm water voor de radiatoren of voor vloerverwarming, maar ook kunt u genieten van warm water onder de douche of in de keuken. Gezien de ketel deze beide ‘werkzaamheden’ kan uitvoeren, noemt men dit een combiketel. Oudere woningen zijn in sommige gevallen nog voorzien van een ketel voor de verwarming en beschikken over een aparte boiler voor het opwarmen van water.

In nieuwbouwwoningen kiest men echter steeds vaker voor een HR-combiketel. Deze modellen hebben namelijk een hoger rendement, waardoor u meer energie bespaart ten opzichte van een normale ketel.

Welke combiketels bestaan er?

Er zijn verscheidene combiketels waar u uit kunt kiezen. De verschillende modellen hebben namelijk een verschillend rendement en vermogen. Ook wordt er vaak nog onderscheid gemaakt tussen het type systeem. Het kan namelijk een voorraadvat of een doorstroomsysteem bevatten. Het doorstroomsysteem is te vergelijken met een geiser, maar zorgt deze ook voor opwarming van het water. Met een voorraadvat wordt het water warm gehouden. Dat zorgt er dus ook voor er altijd warm water beschikbaar is. U hoeft dus minder lang te wachten voordat de douche daadwerkelijk warm is. Wel zo fijn.

Combiketel of HR-combiketel: dit zijn de verschillen

Zoals gezegd worden de HR-combiketels doorgaans in nieuwbouwwoningen geplaatst. Deze modellen zijn veel energiezuiniger, waardoor u ontzettend veel kunt besparen op het gasverbruik. Bovendien zijn modellen stiller, vaak compacter en eveneens veiliger. Een gewone (combi)ketel staat min of meer altijd op stand-by. Dat geldt niet voor een HR-combiketel. Dat maakt het ook veel voordeliger.

Een HR-combiketel kunt u bovendien goed combineren met zonnepanelen of een warmtepomp. Daarmee kunt u veel onafhankelijker worden van uw energieleverancier. Voor veel huishoudens is dat natuurlijk een ontzettend prettig gevoel.

Helaas zijn er wel hoge kosten verbonden aan een HR-combiketel. Als u dit (nog) niet kunt betalen, kunt u als alternatief ook eentje huren. U hoeft dan niet direct zo’n groot bedrag te voldoen en u kunt wel genieten van de voordelen.

Kies het juiste formaat HR-combiketel

Als u op zoek gaat naar een HR-combiketel, is het belangrijk dat u kiest voor het juiste formaat. Het formaat kan worden uitgedrukt in debiet. Dat wil zeggen hoeveel water er per minuut warm gemaakt kan worden. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warm water u tegelijkertijd kunt gebruiken. Woont u alleen of heeft u een klein gezin? Dan is een lage debietwaarde vaak al voldoende. Heeft u daarentegen een groot gezin en maakt u vaak gezamenlijk gebruikt van warm water? Dan kan een groter model een aanrader zijn.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. In dit vergelijkingssysteem treft u altijd een overzicht van de actuele energietarieven. Voer bij voorkeur altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan het systeem de energietarieven personaliseren. Overstappen duurt slechts enkele minuten en daarmee kunt u ontzettend veel geld besparen. Gemiddeld bespaart men namelijk 400 euro met een overstap. Wacht daarom niet langer en stap ook over.

Combiketel of toch een HR-combiketel?
10 (100%) 1 vote