Wasmachine defect? Aandachtspunten voor een nieuw model

Wasmachine defect? Aandachtspunten voor een nieuw model!

Is uw huidige wasmachine defect én heeft u een nieuwe nodig? Dan is het belangrijk dat u op bepaalde aandachtspunten let. Welk energielabel, welke capaciteit en hoe kan ik eigenlijk slim wassen? U leest het in dit artikel.

Wasmachine defect? Het heeft ook voordelen

Is uw wasmachine defect? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Het kent echter ook voordelen. U kunt nu namelijk een écht een energiezuinig model kopen. De oudere modellen zijn flinke energievreters, terwijl de nieuwste modellen juist veel minder energie verbruiken. Bovendien beschikken deze over eco-programma’s, welke erg energiezuinig zijn. Daardoor heeft u nu ook de mogelijkheid om op lage temperaturen te wassen. Hieronder volgt een overzicht van de aandachtspunten.

1. Let op het energielabel

Het is ontzettend belangrijk dat u op het energielabel let. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++ model. Deze modellen zijn het meest energiezuinig en beschikken bovendien over de nodige eco-programma’s.

2. Eco-programma’s

Het eco-programma: wat is het eigenlijk? Dit is een prachtig programma, waarbij u kunt wassen op lagere temperaturen. Vooral het opwarmen van water kost veel energie. Als u kunt wassen op lagere temperaturen, zorgt dat er dus ook voor dat u minder energie verbruikt. De was wordt net zo schoon als op het normale programma, alleen duurt het wasprogramma wel iets langer.

Het is belangrijk dat u deze ook echt gebruikt, want anders gaat het energielabel niet op. In de praktijk verbruikt het dan al gauw 40 procent meer energie. Gebruik het eco-programma daarom altijd!

3. Stille wasmachine

Steeds meer fabrikanten bieden stille wasmachines aan. Het is natuurlijk fijn als uw wasmachine erg stil is, maar het is een misvatting dat deze ook energiezuiniger zijn. Daarom is het vooralsnog belangrijk dat u op het energielabel let. Deze stille modellen zijn vaak wel iets duurder, maar behoeven ook zeker de voorkeur. Let altijd op het geluidsniveau in decibel (dB) tijdens het wassen. Dat geldt ook voor centrifugeren.

Een stille wasmachine is vooral fijn gedurende de nachtelijke uren. U kunt slapen zonder dat u uw wasmachine hoort ratelen. Bovendien kunt u kiezen voor een lang en energiezuinig eco-programma. Na uw nachtrust kunt u de wasmachine dan legen.

4. Kies voor de juiste capaciteit wasmachine

Tot slot is het belangrijk dat u kiest voor de juiste capaciteit wasmachine. Heeft u een klein gezin? Dan is een klein model vaak al voldoende. Heeft u echter een groot gezin? Dan kunt u uiteraard ook kiezen voor een groter model, want anders bent u continu aan het wassen!

Tips tijdens het wassen

Een energiezuinige wasmachine is de eerste stap. Nu is het nog belangrijk dat u er ook energiezuinig mee omgaat. Gelukkig is dat goed mogelijk. Hieronder volgen de belangrijkste tips.

Volle wastrommel

Het is belangrijk dat u alleen een wasje draait wanneer de wasmachine helemaal vol zit. Vaak is een wastrommel nog maar voor twee derde gevuld en dan wordt de wasmachine al aangezet. Er past nog veel meer was in.

Gebruik het juiste wasprogramma

Het is belangrijk dat u gebruikmaakt van het juiste wasprogramma. Ten eerste is het belangrijk dat u kiest voor het eco-programma. Echter is het ook belangrijk dat u kiest voor het juiste programma. Kies bijvoorbeeld bij voorkeur voor het katoenprogramma in plaats van het synthetisch programma. Het katoenprogramma is namelijk zuiniger.

Centrifugeren

Centrifugeren is ook ontzettend belangrijk. Goed centrifugeren verkort de droogtijd aanzienlijk. Dat scheelt ook weer energie. Een hoog toerental is echter niet altijd nodig. Bij de aanschaf van uw wasmachine is het daarom ook belangrijk om te letten op het droogresultaat.

Was laten drogen

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om uw was op de juiste manier te laten drogen. Hieronder volgen de belangrijkste tips.

Gebruik bij voorkeur de waslijn

De waslijn kost geen geld. Immers kost het geen elektriciteit en uw was wordt natuurlijk vanzelf droog. Zorg er daarom voor dat u een wasrekje in huis haalt. Ook een waslijn in de tuin is natuurlijk prima. Met mooi weer zal het ontzettend snel drogen.

Gebruik van de droger

Vindt u toch het noodzakelijk om de droger te gebruiken? Dan kan dat natuurlijk ook, maar dan is een energiezuinig model natuurlijk wel zo fijn. Verder is het belangrijk dat u de was zo droog mogelijk in de wasdroger stopt. Centrifugeren op uw wasmachine is om die reden ook erg belangrijk. Kies ook altijd voor het juiste droogprogramma. De meeste wasmachines beschikken over de verschillende programma’s. Stopt u uw beddengoed in de droger? Kies dan ook voor deze modus. De waslijn behoeft echter altijd de voorkeur. Dit is niet alleen ontzettend voordelig, maar ook ruikt uw was daardoor veel frisser.

Verder is het belangrijk dat u de pluizenfilter na iedere droogbeurt schoonmaakt. Zorg er verder voor dat u de droger in zijn geheel uitzet als u de droger niet gebruikt. Controleer daarom goed of alle lampjes daadwerkelijk uit zijn.

Besparen op uw energierekening?

Met behulp van bovenstaande tips voor uw wasmachine en droger kunt u al ontzettend veel energie én geld besparen. Wilt u echter nog meer besparen? Dan kunt u er ook voor kiezen om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u profiteert van scherpe energietarieven. Wacht daarom niet langer met energie vergelijken en stap ook over. U kunt namelijk tot wel 400 euro besparen. Overstappen duurt slechts enkele minuten. Dat is snel verdiend!

Wasmachine defect? Aandachtspunten voor een nieuw model!
10 (100%) 1 vote