Zes misverstanden over zonnepanelen

Zes misverstanden over zonnepanelen

De zon zorgt voor warmte op aarde die we op meerdere manieren kunnen gebruiken. We kunnen de zon onder andere gebruiken voor de opwekking van energie via zonnepanelen. De zon straalt warmte en licht en dat kunnen wij vervolgen omzetten naar stroom. Er zijn enkele misverstanden over zonnepanelen. Welke zijn dat én waarom klopt dit niet? U leest het in dit artikel.

1. Geen geschikt dak voor zonnepanelen

Heeft u geen geschikt dak voor zonnepanelen? Dat betekent nog niet dat u geen panelen kunt nemen. U kunt namelijk ook kiezen voor een goed alternatief. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een zonnepark. Dat bestaat uit een veld met zonnepanelen, welke daar zijn geplaatst voor verschillende organisaties. Deze werken samen met energieleveranciers voor de productie voor energie. Zo kunt u vooralsnog zelf zonne-energie opwekken. Overigens is dit ook een goed alternatief voor mensen die zonnepanelen op dak niet mooi vinden.

2. Zonnepanelen zijn alleen geschikt voor warme landen

Het is een misvatting dat zonnepanelen alleen maar geschikt zouden zijn voor warme landen. ‘De zon schijnt nooit in Nederland’ is een van de redenen die u weleens hoort. Echter is dat niet waar. De zon schijnt hier misschien minder vaak dan in Zuid-Europa, maar toch kunnen we hier misschien wel net zoveel energie opwekken. Ook bij grauw weer werken de panelen namelijk naar behoren.

3. Ik heb een vergunning nodig

Wilt u graag zonnepanelen op uw dak (laten) plaatsen? Dan heeft u gelukkig helemaal geen vergunning nodig. Dat is alleen maar zo wanneer u een monumentaal pand heeft (of daar onderdeel van uitmaakt). Die kans achten wij niet zo groot.

4. Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn

Volgens velen zouden zonnepanelen naar het zuiden gericht moeten zijn. Dat klopt ook wel, maar als deze naar het oosten of westen gericht staan geven deze nog steeds een prima rendement. Het is wel iets minder, maar het is behapbaar. Dit misverstand is dus maar deels waar.

5. Het verdient zichzelf niet terug

Volgens velen zou het helemaal niet zo rendabel zijn. Dat is echter niet waar. De nieuwste modellen zijn ontzettend zuinig en hebben een langere levensduur. De aanschaf- en installatiekosten heeft u al binnen circa tien jaar terug. U betaalt ieder jaar ook veel minder voor uw energierekening. De zonnepanelen van nu gaan maar liefst tussen de 30 en 40 jaar mee.

Zie ook: zonnepanelen: de kosten en de opbrengsten

6. Slecht voor het milieu

Tot slot zouden zonnepanelen nog slecht zijn voor het milieu. Dat is misschien nog wel de grootste fabel uit dit overzicht. Deze prachtige panelen zijn juist goed voor het milieu. De energie wordt namelijk op een duurzame manier opgewekt. Daardoor maakt u minder gebruik van fossiele brandstoffen én dat is erg milieuvriendelijk.

Er zijn subsidies beschikbaar

Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar vanuit de overheid. U hoeft dus niet alles zelf te betalen. Bent u een ondernemer? Dan kunt u de btw op zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Daarmee kunt u al gauw enkele honderden euro’s besparen. Wel zo fijn.

Overstappen naar een duurzame energieleverancier?

De meeste huishoudens wekken net niet genoeg energie op voor hun gehele energieverbruik. Gelukkig kunt u voor het resterende beetje energie nog kiezen voor een duurzame energieleverancier. In dat geval neemt u dus 100 procent groene stroom af. Dat is wel zo fijn voor het milieu.

Gelukkig kunt u erg eenvoudig energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de rekentool direct bepalen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Overstappen duurt slechts enkele minuten en daarmee kunt u al gauw veel besparen op uw energierekening! De gemiddelde besparing loopt op tot maar liefst 400 euro.

Zes misverstanden over zonnepanelen
10 (100%) 1 vote