Energie besparen op warm water

Energie besparen op warm water

Een lekkere warme douche in de ochtend is natuurlijk wel zo lekker. Ook eventjes een kwartiertje in bad is natuurlijk wel erg fijn. Iedere dag verbruiken we zo’n 60 liter warm water per persoon. Hoe kunnen we energie besparen op warm water? U leest het in dit artikel.

Gasverbruik en warm water

Zo’n 20 procent van het totale gasverbruik wordt besteed aan warm water. Energie besparen op warm water is echter relatief gemakkelijk. Daarmee kan de energierekening dus ook flink omlaag. Volg daarvoor ons handige tips!

Bespaartips: energie besparen op warm water

Energie besparen op warm water is gelukkig erg gemakkelijk. Houd rekening met de volgende tips.

Douchen

Gemiddeld staat een Nederlander negen minuten onder de douche. Als u slechts vijf minuten doucht, kunt u al aanzienlijk veel energie besparen. Houd de tijd eventueel bij met behulp van uw smartphone. U kunt bijvoorbeeld een timer zetten. Ook kunt u natuurlijk uw favoriete nummer van vijf minuten opzetten. Is deze afgelopen? Stap dan onder de douche vandaan!

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop koopt u voor slechts enkele tientjes bij de bouwmarkt. Echter kunt u wel ontzettend veel besparen met behulp van deze douchekop. Die investering heeft u er dus ook snel weer uit. U levert gelukkig niet in op comfort en daarom is het raadzaam om eentje te kopen. Vermijd het gebruik van een stortdouche. Deze modellen verbruiken namelijk ontzettend veel warm water.

Bad

De voorkeur gaat eigenlijk altijd naar de douche. Een bad moet immers eerst helemaal vollopen met warm water. Dat kost ontzettend veel water én energie. Bij een douchebeurt bespaart u al gauw 50 procent op het warme water.

Wilt u toch graag in bad? Zorg er dan voor dat u uw bad isoleert aan de buitenkant. Dat zorgt er namelijk voor dat het warme water langer warm blijft.

Cv-ketel

Beschikt u over een relatief oude cv-ketel? Zorg er dan voor dat u de ruimte continu goed ventileert. Indien u een echt oude cv-ketel hebt, is het zelfs raadzaam om deze te vervangen. Immers zijn er veel zuinigere modellen waar u uit kunt kiezen. Op termijn haalt u dat er ook zeker weer uit.

Thermostaatkraan

Kies bij voorkeur voor een thermostaatkraan. Dit zorgt er namelijk voor dat het water sneller op temperatuur komt. Daardoor hoeft de kraan dus ook weer minder lang aan te staan. Energie besparen op warm water is zodoende erg eenvoudig.

Zonneboiler

Het is raadzaam dat u kiest voor een zonneboiler. Met behulp van een zonneboiler kunt u namelijk de helft van uw energieverbruik besparen op warm water. Het is natuurlijk wel een flinke investering, maar op termijn haalt u dat er zeker weer uit. Bovendien is er een subsidie beschikbaar.

Wtw-installatie

Overweegt u om uw badkamer te verbouwen? Dan kunt u ook kiezen voor een Wtw-installatie. Dit is een energiezuinige installatie, waarbij het warme water nogmaals gebruikt wordt. Uiteraard wordt dit eerst gereinigd, voordat dit gebruikt wordt. Daarmee kunt u ontzettend veel energie besparen op warm water.

Was op lage temperaturen

U kunt natuurlijk ook ontzettend veel energie besparen op warm water door simpelweg te wassen op lagere temperaturen. Nieuwere wasmachines beschikken over eco-programma’s. Hierbij wordt de was op een lagere temperatuur gewassen. Het wasprogramma duurt wel iets langer, maar het is ook vele malen energiezuiniger. Wilt u op korte termijn een nieuwe wasmachine kopen? Kies dan voor een energiezuinig A+++ model.

Vaatwasser

Zet de vaatwasser bij voorkeur alleen aan als dat nodig is. Is de vaatwasser nog maar halfvol? Wacht dan bij voorkeur nog met het aanzetten van de vaatwasser. Bovendien is het raadzaam om de vaatwasser niet op al te hoge temperaturen te laten wassen. Vaak is 50 graden Celsius al voldoende. Een eco-vriendelijke vaatwasser heeft natuurlijk al helemaal de voorkeur. Wilt u helemaal voordelig uit zijn? Kies dan voor een ouderwets sopje!

Repareer lekkende kranen

Heeft u thuis een kraan die lekt? Dan is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk laat repareren. Een lekkende kraan kost immers alleen maar water en energie én daarmee ook geld.

Koud water?

Soms hoeft u helemaal geen warm water te gebruiken. In veel gevallen kunt u namelijk ook gewoonweg koud water gebruiken. Als het even kan: gebruik dan koud water. Energie besparen op warm water is nog niet zo lastig!

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Stapt u jaarlijks over van energieleverancier? Dan profiteert u ook jaarlijks van een welkomstkorting. Deze welkomstkorting kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u een scherp energietarief betaalt.

Wilt u graag weten welke energieleverancier in uw geval het voordeligste is? Start dan direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Er zijn ruim 40 energieleveranciers op de Nederlandse energiemarkt. Voer uw postcode + huisnummer en verbruik in en controleer direct welke aanbieder het voordeligste is. U kunt overstappen binnen slechts enkele minuten.

Energie besparen op warm water
10 (100%) 1 vote