Wanneer gelden de daluren

Wanneer gelden de daluren?

Beschikt u thuis over een dubbele meter? Dan kunt u ook genieten van twee verschillende energietarieven. Wanneer gelden de daluren én wanneer gelden de normale uren? U leest het in dit artikel.

De geschiedenis van daluren

In de jaren ’60 werden de daluren voor het eerst in het leven geroepen. Dat was niet zonder reden. Energieleveranciers wilde daarmee voorkomen dat er grote stroompieken zouden voorkomen in de centrales. Centrales konden in die tijd niet zomaar even omhoog of omlaag worden gezet. Overdag was de vraag groot, terwijl er maar weinig energie gebruikt werd gedurende de avond- en nachturen.

Elektriciteitscentrales werken vooral goed bij een gelijkmatig niveau. Energieleveranciers stonden toen voor een belangrijke taak: zij moesten het verbruik gelijkmatiger krijgen. Dat wilde zij stimuleren door de daluren te introduceren. Gedurende deze uren was energie veel goedkoper. Tegenwoordig zijn de elektriciteitsnetwerken veel beter bestand tegen de afnameniveaus. Het verschil in prijs tussen piekuren en daluren is daardoor ook flink afgenomen.

Wanneer gelden de daluren?

De daluren gelden op bijna alle belangrijke feestdagen in Nederland. Ook gedurende het weekend en de nachtelijke uren geldt het daltarief. In de provincies Noord-Brabant en Limburg kunt u al genieten van de daluren vanaf 21.00 uur tot de volgend ochtend 07.00 uur. Woont u in een andere provincie? Dan gaan de daluren pas om 23.00 uur in. Het daltarief in Limburg en Noord-Brabant is daarentegen ook iets hoger dan in de andere provincies. Veel maakt het dus ook niet uit.

Dubbele meter

U kunt alleen genieten van de daluren, indien u beschikt over een dubbele meter. Bovendien moet u ook aangeven dat u wilt kiezen voor het dubbeltarief. Echter is het natuurlijk nog belangrijk om uzelf de vraag te stellen: kan dit uit voor mij? Daarvoor kunt u deze formule gebruiken: gebruikt u minder dan 40 procent van uw stroom gedurende de daluren? Dan is het raadzaam om te kiezen voor het enkeltarief.

Beschikt u over een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk? Dan kunt u kiezen voor het dubbeltarief. In de meterkast kunt u gemakkelijk zien wat voor type meter u heeft. Een dubbele meter heeft altijd minimaal twee telwerken. In sommige gevallen zijn dat er zelfs vier (bijvoorbeeld wanneer u zonnepanelen heeft en wilt terugleveren aan het net).

Besparen op uw energierekening?

Wilt u altijd genieten van scherpe energietarieven? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Daarvoor kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste aanbieder staat altijd bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten en daar kunt u al gauw 450 euro op jaarbasis mee besparen. Wacht niet langer en stap ook over.

Wanneer gelden de daluren?
10 (100%) 1 vote