Is uw woning al goed geïsoleerd

Is uw woning al goed geïsoleerd?

De Nederlandse overheid wil dat alle woningen in 2050 CO2-arm zijn. Dat betekent dus dat alle woningen van het gas af moeten. Het is dan ook erg belangrijk dat alle woningen goed geïsoleerd zijn. Goed geïsoleerde woningen hoeven namelijk minder verwarmd te worden. Is uw woning al goed geïsoleerd?

Status van isolatie van woningen in Nederland

Nog veel woningen in Nederland zijn onvoldoende geïsoleerd. Volgens de website Milieucentraal.nl zijn zelfs drie van de vier woningen niet goed geïsoleerd. Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is. Energie besparen begint bij goede isolatie, dus dat zijn zelfs de meeste belangrijke duurzame maatregelen. Circa de helft van de energierekening bestaat namelijk uit verwarmingskosten.

Nieuwbouwwoningen versus oudere woningen

Over het algemeen zijn nieuwe woningen beter geïsoleerd dan de oudere woningen. De meeste woningen die na 2000 zijn gebouwd, beschikken over isolatie en HR++ glas. Dat geldt echter niet altijd voor oude woningen. Vaak hebben deze dunner glas en is de woning minder goed geïsoleerd. Een goed geïsoleerde woning heeft vaak slechts 600m3 gas nodig, terwijl een woning zonder goed isolatie ongeveer 5,5 keer zoveel verbruikt. Goede isolatie levert dus een enorme besparing op.

Andere duurzame maatregelen

Is uw woning al goed geïsoleerd? Dan kunt u verder zoeken naar andere oplossingen. Zo kunt u onder andere kiezen voor een warmtepomp. Deze kan uw woning opwarmen zonder dat daarvoor gas wordt gebruikt. Echter is het dan wel van groot belang dat uw woning goed geïsoleerd is. Als dat niet het geval is, kunt u ook geen goed rendement behalen. Dat geldt overigens niet alleen voor dit voorbeeld, maar ook voor andere duurzame maatregelen. Denk hierbij aan onder andere zonnepanelen. Het begint dus altijd bij isolatie.

Goed ventileren

Goed geïsoleerde woningen ventileren minder vanuit zichzelf. Er tocht immers nergens meer iets, waardoor er dus ook beter geïsoleerd moet worden. Gelukkig is dat goed mogelijk. U kunt ventileren met behulp van een mechanisch systeem, maar er zijn ook voldoende andere oplossingen.

Lees ook: ventileren in huis is ontzettend belangrijk

Energie besparen?

Wilt u ook graag minder betalen voor uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Op basis van uw woonadres en verbruik kunt u precies uw jaarlijkse kosten berekenen. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

Is uw woning al goed geïsoleerd?
10 (100%) 1 vote